Alle schelpen zijn goed

stukkeschelp

‘Wat leuk, Mirjam, dat je met mijn kinderen speelt! Maar je hoeft het niet te doen, hè?’ roept mijn collega die uit het zeewater komt zetten.
‘Nee, dat weet ik toch. Ik vind het leuk,’ zeg ik terwijl ik nog een haast goud schelpje opraap voor het schelpenkasteel.
We hebben een collegiaal uitje aan het strand inclusief buffet en een aantal collega’s hebben hun kinderen mee. Stiekem leer ik zoveel van kinderen en daarom blijf ik graag met ze in contact. Omdat ik nu de GZ-opleiding volg gericht op volwassenen zie ik een stuk minder kinderen in de praktijk. Ik moet mijn kinder-input dus ook uit andere bronnen halen.
‘Kijk, Sophie, deze is ook mooi!’ Ik laat de zesjarige een gaaf wit schelpje met blauwe lijntjes zien.
Sophie vindt hem prachtig en stopt het schelpje in de zak van haar badjas. We struinen het strand weer af op zoek naar mooie schelpen.

‘Mirjam!’ Sophie komt naar me toe rennen en wanneer ze voor me staat opent ze haar hand. Een stuk van een schelp wordt zichtbaar. ‘Deze is stuk, maar wél heel mooi.’
Het is een zwarte schelp met een soort parelmoer glans. Ik kan niet anders dan beamen dat het een hele mooie stukke schelp is.
‘Die mag ook op het kasteel,’ zegt Sophie..
Natuurlijk, waarom ben ik nou de hele tijd op zoek naar schelpen die nog heel zijn? De zak van mijn kleine vriendin is geheel gevuld met schelpen waar geen hoekje vanaf is. ‘Zeker weten, Sophie! Ook kapotte schelpen zijn mooi en mogen erop.’

Roos heeft de taak om het kasteel op te maken. Er staan al zandtorens die nu bedekt mogen worden met schelpen. Ze graaft met haar handen om de torens heen om daar nog een gracht en brug te maken. ‘Sophie, kom je nou met de schelpen? Het duurt te lang, ik wil ze erop plakken en je hebt al een zak vol.’
Sophie gaat zo op in het zoeken van de schelpen dat ze weigert haar zak te legen. Na een paar minuten is Roos het wachten zat. Ze stuift op uit het zand en pakt een hand schelpen. ‘Alle schelpen zijn goed!’
Ik word uit mijn zoekacties getrokken en bekijk de achtjarige die elke schelp uit haar hand op het kasteel plakt. Roos heeft gelijk. Weer zo’n leerervaring. Je weet het, je zegt het, maar in contact met kinderen ervaar je het.

Zelf heb ik het opgeschreven en verwerkt in mijn boek ‘Rumme Rups’ in dit versje:

Lola Lieveheersbeestje komt vliegensvlug aan.
‘Rumme, ik heb vier stippen op mijn rug staan.
Mijn vriendje heeft er een hele zooi
en toch vindt juf ons even mooi.’

‘Oh, Lola, ik snap wat je zegt.
Hoe je eruit ziet, dat geeft niet echt.
De kleur die je krijgt, die hoort bij jou.
Het kan groen zijn, zwart of een beetje blauw.’

Kinderen leren van volwassenen, maar ik ben van mening dat we als volwassenen net zoveel van kinderen kunnen leren.
Kijken met de ogen van een kind. Hoe doe je dat? Door met ze mee te doen, door te observeren en écht te luisteren. Het zit ‘m in de kleine dingen. En die zien kinderen vaak moeiteloos.
Wat mij ook helpt is teruggaan naar mijn eigen kindertijd. Hoe bekeek ik de wereld toen? Soms kan ik dat nog heel goed voelen.

Ik ben benieuwd. Kun jij nog voelen hoe je als kind de wereld zag? En wat leer jij van kinderen? (reactie in reactieveld is leuk)

Nog even als afsluiter een mooie reactie die ik op Rumme Rups kreeg:
Rumme Rups raakt het kleine kind in mij emotioneel gezien heet krachtig. (Eigenlijk was dat al de vierde volwassenen die me zei geraakt te zijn door het boek. Dus ook als je geen kinderen hebt, kun je wat aan Rumme hebben :))

Ps: stuur me een mailtje/berichtje/appje als je een gesigneerd exemplaar van Rumme Rups wil ontvangen. Bestellen kan ook hier: www.prachtboeken.nl/Rumme Het wachten is even op de tweede druk maar die komt gauw!

Alle schelpen zijn goed

4 gedachten over “Alle schelpen zijn goed

 • 27 juni, 2014 om 14:47
  Permalink

  Mooi Mirjam! Zo beeldend geschreven! Enne we zijn nooit te oud om te leren. Begint eerst bij echt leren kijken dan zie je de dingen vaak anders.

  Beantwoorden
 • 25 juni, 2014 om 18:33
  Permalink

  lieve mirjam leuk dat je mee hep gu soeken met schelpjes ik ben hil blei met de schelpies xx sophie leeuw

  Beantwoorden
  • 25 juni, 2014 om 20:07
   Permalink

   Lieve Sophie,
   Bedankt voor je berichtje! Ik vond het leuk met jullie! Binnenkort kun je lezen uit het boek Rumme Rups dat ik heb geschreven. Hij is naar jullie op weg. XX

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *