Ha vrienden, familie, collega’s, schrijvers, lezers, redacteuren, uitgevers (of draaf ik nu door…?),

Gaat u even zitten. Of zoek steun bij een paal, arm, tafel, bar… wat u maar kunt vinden. Ik kom met groot nieuws!
Mijn schrijfavontuur begon in maart 2013 en in januari 2015 schreef ik het einde van het manuscript waar het allemaal mee begon!
Mijn Young Adult roman ‘Voorlopers’ is af!

Het verhaal is verteld, het avontuur heeft een einde gekregen. Man, wat heb ik mijn personages allemaal laten doorstaan! Een achtbaan aan emoties en belevenissen. Schrijven is lijden 😉 Je moet niet bang zijn om je karakters te pijnigen. Gelukkig heb ik mijn hoofdpersoon Emma ook een portie persoonlijke groei en mooie momenten meegegeven.

Voorlopers ligt nu te trappelen om gelezen te worden. De afgelopen weken zat ik mijn vrije tijd heel goed in de schrijfflow. Het lukte me om de deadline te halen voor een mooie manuscripten-schrijfwedstrijd. Heel vreemd om het ineens de wijde wereld in te zien glijden.
Ik ga braaf op deze uitslag wachten. Wat ik intussen nog wel ga doen is finetunen. Daar kan ik geen genoeg van krijgen.
naar ZZ

Ode aan mijn schrijfcoaching en proeflezers van dit verhaal! En ik ben doodsbang dat ik iemand vergeet… Het staat op volgorde van wie in beginfase las tot aan wie in de eindfase las.

 • Marja Duin. De eerste die delen van mijn manuscript te lezen kreeg. Bedankt voor het vertrouwen dat je me gaf en daarmee de drive om door te zetten. Je feedback is opbouwend, stimulerend en raak. Ik ben er enorm van gegroeid.
 • Nienke Pool. Ik kwam net kijken in de schrijfwereld en jij had al net iets meer ervaring opgedaan. Je leerde me hoe ik om moest gaan met feedback krijgen. Een balans vinden tussen openstaan voor de mening van anderen en vertrouwen op je eigen stijl. Die eigen stijl leerde ik gaandeweg kennen.
 • Diana Silver. Je gaf me inzicht in plotlijnen en dwong me om strakker te schrijven.
 • Denise Michelle Pol. Het was fijn om met jou in de beginfase onze eigen teksten te analyseren en zien of iets nou wel of niet in show don’t tell geschreven was.
 • Leonardo Pisano Van dit manuscript las je weinig, maar nagenoeg al mijn andere teksten heb jij voor mij proefgelezen. Daardoor draag jij een kei van een steen bij aan mijn schrijfontwikkeling en dus ook aan de (hopelijk) kwaliteit van dit manuscript. Door de vele gesprekjes over het schrijven, ook samen met Marloes Vrijdag en Conny Hoogendoorn kwam mijn schrijven in een lift. Ik heb tig nieuwe schrijftermen en technieken geleerd dankzij jou. Jullie ook bedankt dames!
 • Yvonne de Vries. Jij bent iemand met een goeie schrijfopleiding en dat merk je. Vanaf vrij in het begin bood jij aan om voor me te lezen, omdat het verhaal en de schrijfstijl je zo aansprak (na het lezen van een stukje dat ik op het forum schrijvenonline had gezet). Ik noem je toch als een van de laatsten omdat je tot het einde aan toe betrokken bent gebleven. Ik hou van je eerlijke manier van feedback geven. Je bent niet bang om zere plekken te raken en dat is heel waardevol.
 • West Mus. Jij bent de enige die mijn manuscript van A tot Z heeft gelezen en dat in een hele korte tijd. In de afrondingsfase was je er voor me en gaf de boost  die ik nodig had om in de flow te blijven. Ik kon altijd op je steun en brainstorm rekenen. Het is erg fijn om feedback te krijgen van iemand die zo goed details ziet (en dus kleine foutjes) en zo sterk de kracht en de emotie van het verhaal kan voelen. Feedback over wat het verhaal met de lezer doet is zeer waardevol. Bedankt!

Klinkt het heel raar als ik zeg dat ik mijn zenuwpijn wil bedanken? Ik vervloek die pijn ook nog hoor, bijna elke dag. Maar acceptatie komt geregeld om de hoek kijken en zonder die pijn had ik misschien wel nooit geweten dat ik schrijven zo leuk vind.

 

Manuscript ‘Voorlopers’ af!

12 gedachten over “Manuscript ‘Voorlopers’ af!

 • 7 februari, 2015 om 10:57
  Permalink

  Ik ben benieuwd, benieuwd, benieuwd!!! Wat een prachtig resultaat van al je werken. Al heb ik het nog niet gelezen, toch ben ik ervan overtuigd dat het goed zal zijn! Geniet ervan, lieve mir! Hele dikke kus

  Beantwoorden
 • 3 februari, 2015 om 16:05
  Permalink

  Hallo Mirjam,

  Mooi dat je weer een boek hebt geproduceerd. Gedreven vanuit je handycap, top! ik heb er nog niets van gelezen maar ga ervan uit dat je weer iets moois hebt neer gepend!

  Dean is nu met Rummy Rups aan de gang en vindt het allemaal reuze interessant.

  Groet, Mieke & Aad

  Beantwoorden
 • 1 februari, 2015 om 14:46
  Permalink

  Wauw. Wat een mijlpaal weer. Bij elke mijlpaal die je doormaakt denk ik: is dit echt? Zelfs wanneer ik al heel lang weet dat je er naartoe aan het werken bent. Jij vertelt de wereld telkens weer dat het onhaalbare haalbaar is, zolang je maar vertrouwt op je talent, doorzet bij tegenslag en blijft leren. En dat vind ik een prachtig mooie boodschap. Ontzettend bijzonder hoe je dit voor elkaar gekregen hebt. Ben super blij voor je! Gefeliciteerd + een dikke vette kus. (nu wel heul benieuwd naar je boek!!)

  Beantwoorden
 • 1 februari, 2015 om 00:15
  Permalink

  Wat geweldig dat het af is Mirjam! Gelukt voor de deadline!
  En zeker een rijkdom dat je het schrijven ontdekt hebt. Uit alle nare dingen komt ook meestal iets goeds voort, dat zie je maar.
  En nu duimen voor je. Ik geloof er in!
  Dikke kus, mam

  Beantwoorden
 • 31 januari, 2015 om 19:38
  Permalink

  Mirjam, wat super! Ik was erbij toen je begon en op bed vanaf je Ipad het eerste stukje voorlas. Ik ben heel benieuwd hoe het verder is gegaan en vind het geweldig dat het je gelukt is het allemaal af te krijgen. Veel liefs! <3

  Beantwoorden
 • 31 januari, 2015 om 17:25
  Permalink

  Trots op je Mirjam! Je hebt dit met zoveel aandacht en doorzettingsvermogen gedaan, en op de juiste momenten feedback gezocht en gevonden. Dit wordt een heus boek, let maar op!

  Beantwoorden
 • 31 januari, 2015 om 17:21
  Permalink

  Wat klinkt dat veelbelovend. Heel veel succes en hoop het op de voet te volgen!

  Beantwoorden
 • 31 januari, 2015 om 16:46
  Permalink

  Super Mirjam dat je dit tot zover toch maar weer hebt klaargespeeld!!
  Geweldig z’n doorzetter als jij bent ondanks of mede door die vervelende
  zenuwpijn. Ben benieuwd naar het verdere verloop van je boek. Succes!!
  Groetjes
  Lily

  Beantwoorden
 • 31 januari, 2015 om 16:37
  Permalink

  Mirjam,
  Wat weet je dat toch weer mooi te zeggen.
  De persoonlijke groei van Emma voelt bij mij niet als die van Emma alleen. Ik merkte, toen ik het verhaal begon te lezen een andere schrijfstijl dan die je nu in de eindfase schreef. Er zit bijna twee jaar overheen. Ook jij hebt die persoonlijke groei doorgemaakt.
  Bedankt dat ik deel mocht uitmaken van Voorlopers. Een verhaal dat ik inderdaad heel sterk voel. Een leerzaam proces. Voor mij betekent dit ook persoonlijke groei.
  Het is een heel bijzonder boek. Met veel diepgang geschreven. Een YA die de boekenwereld moet ingaan. Ik blijf mee de ontwikkelingen volgen. En het finetunen, ja graag, ik ben er voor je.

  Beantwoorden
 • 31 januari, 2015 om 16:36
  Permalink

  Wow Mirjam

  Gefeliciteerd…… Ben erg benieuwd naar je volgende boek.

  Groetjes & liefs
  Mandy (van Facebook )

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *