Ik heb muizen. Achter de muren in mijn slaapkamer. Eerder konden ze ook daadwerkelijk in mijn slaapkamer komen. Onder mijn bed enzo. Maar dat gat is gedicht. Dus nu moet ik vertrouwen dat die zeshonderd muizenpootjes die ik boven mijn hoofd hoor trippelen (soms lijken het wel hordes paarden) mij niet kunnen bereiken.

Acht jaar geleden ben ik op safari geweest in Tanzania. Met mijn ouderlijk gezin. De mooiste trip van mijn leven (tot nu toe in ieder geval). Zo ontzettend veel wildlife gezien in de puurste vorm. Maar dat even terzijde. We hebben ook gekampeerd. Een kok mee, die een maaltje op een vuur klaarmaakte,  twee tenten en een heel dun matje. Dit was geen kampeerterrein, maar gewoon een veldje, midden in de Serengetti (of een van de vier andere parken waar ik ben geweest). Ik vond het gaaf, mijn moeder vond het avontuurlijk, mijn vader had er zin en mijn zus…die knipte de bovenste helft van een lege fles af. No way dat wij naar buiten gingen om te plassen. Vanaf zes uur is het pikdonker en we waren moe van de hele dag gnoe’s, zebra’s, luipaarden en olifanten spotten, waardoor we vroeg de tent in gingen. Dat heb ik geweten! Ik heb nog nooit zo’n lange nacht gehad.
Onze gids hield buiten de wacht. We hebben hem zien zitten met zijn geweer, half in zijn tent. En toch, toch gaf dat beeld alleen maar meer onrust. Zeker toen mijn zus, ik sliep met haar in de tent, een verdacht geluid registreerde. Ik vond het klinken als een parende buffel, maar mijn zus was er vrij zeker van dat het een leeuw was. Het is jammer dat ik het niet even voor kan doen, maar stel je een geluid voor dat vanuit diep uit iemands onderbuik komt, lijkt op geloei en dan eindigt met drie keer ingehouden nies-geluid. Ik associeer dat dus niet met gebrul van een leeuw. Maar mijn zus lag wakker en de leeuw zou ons komen verorberen. Ik lag ook wakker. Het geluid kwam zelfs dichterbij. Mijn zus plaste in de fles. Ik plaste in de fles. En dat wel drie keer. We keken nog eens door de rits of onze gids er nog zat en we gingen weer liggen. Mijn ogen stijf dicht, mijn oren gespitst.
Ik moest hier aan denken, omdat ik vannacht ook zo heb gelegen. Ik lag vannacht precies hetzelfde, maar nu omdat ik bang was voor… de muizen.
Overigens kreeg mijn zus gelijk. Het was een leeuw! Onze gids was de hele nacht waakzaam geweest omdat er een mannetjesleeuw rond ons ‘kamp’ rondzwierf op zoek naar… een wijfje. Hij had dus geen trek in een mensenlijfje, maar in iets anders. Dat dan weer wel. Maar goed, een leeuw! Niet ver van ons kamp.
Ik vond dit kamperen net iets té avontuurlijk, mijn vader had het een leuke ervaring gevonden voor één nacht, mijn moeder had rugpijn en mijn zus wist niet of ze dit de hele week zou volhouden. Uiteindelijk hebben we nog een nachtje gekampeerd, waarna we het tentenarrangement hebben omgezet in optie 2: luxe resorts.

Was het kamperen een  misstap? Een verkeerde keus? Nee, ik vind van niet. Het was een mooie ervaring, zeg ik nu.
Het is anders met de muizen. Heb ik ze gelokt? Een keer chips gegeten in bed? Een halve koek laten slingeren? Zeker een verkeerde keus!

En nu werk ik toe naar de introductie van een verhalenbundel. Ik heb een aantal wedstrijden mee gedaan en tot mijn eigen geluk won ik steeds een plekje. Dit is, denk ik, de laatste bundel die ik aan jullie voorstel. Ik heb besloten even niet meer mee te doen aan korte verhalenwedstrijden en me te focussen op het schrijven van manuscripten (mijn eigen boeken :)).

Maar deze bundel ziet er gaaf uit en staat vol pakkende verhalen over een misstap. Een verkeerde keuze.

Eén misstap, een verkeerde keuze met fatale gevolgen.
Een kalm en rustig bestaan slaat om in complete chaos
en hoe hard je ook vecht, er lijkt geen weg terug.
Alles wat nog overblijft is RUIS…

De bundel is hier te bestellen. 

Het betreft een uitgave bij Uitgeverij Aquazz en de wedstrijd is georganiseerd door Natasja Bijl, schrijver en freelance journalist.  Er kwamen behoorlijk wat inzendingen en dit zijn de winnende schrijvers:
Kenneth T. Steijvers, Jens Meijen, Jacob Meinardi, AnneJo Joosten, Leonardo Pisano, Merel van Merle, Mirjam Hildebrand, Ephraïm de Rooij, Joke Hulst, Debby Visser, Irma Moekestorm, Inge Hulsker, Hans Lucien Roosen, Marloes Vrijdag, Conny Hoogendoorn, Mandy Verleijsdonk, Ees de Winter, Hilda Knol, Susan Moonen.

Prijs is 14,95 en dat wat er aan opbrengsten overblijft gaat naar een goed doel. Ik ga de bundel zelf een dezer dagen bestellen. Laat me vóór zaterdag 14 februari weten of je er ook eentje wil. Dan bestel ik hem tegelijk met mijn bestelling mee.

Overigens heeft mijn verhaal in de bundel niets te maken met leeuwen of muizen. Het verhaal heet Opgenomen en gaat over een oppasmeisje in een niet erg lekker functionerend gezin.
Ruis cover

Ruis (muis, leeuw of een parende buffel)
Getagd op:                    

Eén gedachte over “Ruis (muis, leeuw of een parende buffel)

 • 7 februari, 2015 om 23:15
  Permalink

  Natuurlijk willen wij het boek graag bestellen! Geweldig om inmiddels een stapeltje boeken te hebben waar een verhaal van jou in staat!
  En dan is het nu wachten op de uitgave van je eigen boek! Duimen dat je een leuke uitgever vindt.
  Ik geloof er in. Xx mam

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *