‘Pl gezocht voor fb op ms, categorie YA.’

Ik ben benieuwd of je bovenstaande boodschap snapt. Ik hoor je denken: Fb staat toch voor facebook? Ja dat is ook wel zo, maar dompel je je onder in de wereld van het schrijven, dan staat het tevens voor feedback. Een term die in de psychologie trouwens ook zeer populair is, vooral in de opleiding. Toch was ik het daar niet eerder als afkorting tegengekomen. Maar dat hoeft niet teleurstellend te zijn, want gelukkig compenseren we daar met een boek vol afkortingen (de titel van het boek zelf doet daarin lekker mee: DSM-V).

Goed, next: ms. Is dat niet een ziekte? Nou en of, een hele beroerde, maar wanneer ik ‘ms’ typ, dan doel ik op mijn manuscript. En voor wie dat nog een stapje te specialistisch vindt, het is een ruwe versie van een nog niet uitgegeven boek. Manu betekent ‘hand’, dus eigenlijk zou het typoscript moeten heten, want wie schrijft er nou nog een heel boek met de hand?

Ha, helder! Dan hebben we nog twee termen over. De term ‘pl’ zal ik maar meteen verklappen. Het staat voor ‘proeflezen’ of ‘proeflezers’, wat misschien niet meteen een lichtje bij je doet branden. Dit zijn schrijfmaatjes (nog zo’n veelgebruikt woord, wat gelukkig geen afkorting kent), die jouw kindje (brrr die ga ik nooit meer gebruiken) wel willen lezen en voorzien van feedback (fb, dus).

Er voltrekt zich vaak een raar proces bij de schrijver, waarin hij vlak na het terugkrijgen van zijn ms, zijn proeflezers wat minder aardig vindt. Misschien zelfs afdoet als incompetent. Pfff, alsof hij/zij zo goed schrijft! In de psychologie noemen we dit cognitieve dissonantie: een term voor de onaangename spanning die ontstaat bij het kennis nemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met een eigen overtuiging of mening, of bij gedrag dat strijdig is met de eigen overtuiging, waarden en normen.

Het is beter om het werk dan eventjes te laten liggen en een poosje later nog eens terug te kijken wat er nou precies staat geschreven in rode, blauwe of groene inkt, al dan niet professioneel verwerkt in commentaarwolkjes. Dan kom je er meestal achter dat je je pl toch wel heel dankbaar bent, omdat hij je heeft gewezen op zwaktes in je stuk.

Dan nog de categorie van de ms, die ik hierboven heb aangeduid met YA. Dit is hot! Deze categorie vult het gat tussen literatuur geschreven voor kinderen en die voor volwassenen. Het is voor de Young Adult. Boeken voor lezers vanaf ongeveer 14 jaar tot pak ‘m beet 23 jaar. Die maximum leeftijd verdient enige rekking, want ook ik en met mij vele anderen, lees graag boeken die de label ‘YA’ hebben gekregen. Een belangrijke voorwaarde is dat je hoofdpersoon (hp, niet te verwarren met HP:Harry Potter of dat computermerk) in dezelfde leeftijdscategorie valt.

Mijn ms is een YA-roman, waarbij de 15-jarige Emma mijn hp is.

Waar het precies over gaat? Ja, ik ben nog een beetje faalangstig met het presenteren van een achterflaptekst. Working on it! Volgende keer meer en ik zou het heul heul leuk vinden als je een reactie achterlaat. Wat dan ook… Mag ook in afkortingen, als dat goed voelt.

 

 

‘YA’, what the ef is dat?

13 gedachten over “‘YA’, what the ef is dat?

 • 28 oktober, 2013 om 21:28
  Permalink

  Omdat jij een speciale V+ bent kan dat allemaal 🙂 ik laat je snel weer wat lezen.

  Beantwoorden
 • 28 oktober, 2013 om 08:23
  Permalink

  Nou Jorinde, FC (fanclub) oprichten dan maar? Ik ben je eerste lid of is dat iets te YA voor een V+ ( vijftig plus).
  Maar ik vind het een heldere uiteenzetting Mirjam. Leuk. En ik wil heel graag je ms weer eens lezen als dat mag.
  Xx

  Beantwoorden
 • 26 oktober, 2013 om 09:23
  Permalink

  Dan wil ik nog wel even toevoegen dat YA echt niet alleen voor YA is hoor! 😉 Ik ben namelijk een IMYA (iets minder young adult), maar ben groot fan van het genre! Kan dus niet wachten tot het boek klaar is! 😉

  Beantwoorden
  • 26 oktober, 2013 om 11:38
   Permalink

   Gelukkig heb ik mijn grootste fan al gevonden 🙂 en zo dichtbij…

   Beantwoorden
 • 25 oktober, 2013 om 14:29
  Permalink

  Hi Mirjam,

  Leuke blog en herkenbaar (vooral dat willen afschieten van je pl)..

  Beantwoorden
 • 25 oktober, 2013 om 10:06
  Permalink

  @mirjam, was als geintje bedoeld bf (back on your feet). Maar ‘best friend’ ja dat is beter. Gelukkig heb jij (de) goede pl-ers!

  Beantwoorden
  • 25 oktober, 2013 om 12:09
   Permalink

   Maar natuurlijk en ik gein graag terug over de verwarring van al die afkortingen 🙂

   Beantwoorden
 • 25 oktober, 2013 om 08:46
  Permalink

  Aha, dank je Mirjam voor deze heldere uiteenzetting. So als ik goed begrijp, kom je door fb weer bf (met beide voeten op de grond) en van pl. wordt je ml (meer lezer) (pl. was/is in banktermen Persoonlijke Lening; noem ik altijd ‘achteraf sparen’ Wij leerden al van mijn vader (jouw opa) dat kritiek leveren mag, maar alleen opbouwende kritiek. Iemand afbranden, daar schiet niemand iets mee op. BEN benieuwd naar jouw YA. Xx JO (= jong Oldie)

  Beantwoorden
  • 25 oktober, 2013 om 09:13
   Permalink

   @ JO, ik snap jouw bf niet want dat staat toch voor ‘best friend’? En over die kritiek: ik heb in korte tijd met alle soorten kritiek te maken gehad, vooral op het forum kom je van alles tegen. Ze nemen wel de moeite om iets te lezen en er wat over te zeggen. Soms is het slikken en bedenken dat het doel moet zijn elkaar te helpen. Maar mijn pl-ers zijn gelukkig opbouwend!!

   Beantwoorden
 • 24 oktober, 2013 om 20:40
  Permalink

  Ik begrijp nu wat er mis is met mijn initialen. Ik ben een omgekeerde proeflezer!

  Beantwoorden
  • 25 oktober, 2013 om 09:08
   Permalink

   LP jij bent ook nog eens de LK (Leesteken-Koning; ze zijn met hoofdletters geworden als je het ermee eens bent ;)) van de pl-ers!

   Beantwoorden
 • 24 oktober, 2013 om 13:11
  Permalink

  Haha, nee Yf ik vind je nog steeds even lief! Blij met jou als pl!

  Beantwoorden
 • 24 oktober, 2013 om 12:27
  Permalink

  Haha, deel het gevoel, but don’t shoot the ‘proeflezer’!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *