Hoe kan het dat mensen ver over hun eigen grenzen gaan als iemand ze dat opdraagt? Gehoorzaamheid aan een autoriteit. Dat werd onderzocht in het beroemde sociaal psychologische experiment van Milgram.
Hieruit bleek dat 65 procent van de proefpersonen gehoorzaam was en zo ver ging dat hij  ‘de leerling’ uit de testsetting een dodelijke schok toediende. Deze ‘martelaars’ waren mensen zoals jij en ik, beweren de onderzoekers. Hoeveel is er nodig om ogenschijnlijk gewetenloos gedrag te vertonen? Om je verstand op nul te zetten en iemand te pijnigen of vernederen.
In het filmpje kun je zien hoe het er in de testsituatie aan toe ging. Momenteel zou een dergelijk onderzoek niet meer mogen. Het is ethisch niet verantwoord. Natuurlijk was alles een set-up. Maar dan nog is het niet meer toegestaan.

De zekerheid dat de verantwoordelijkheid bij de ander ligt, kalme instructies, een professionele setting. Allemaal factoren die bijdragen aan gehoorzaamheid. Ergens weiger ik te geloven dat ik hetzelfde zou doen. Toch is de kans statistisch groter dat ik het zou hebben gedaan, dan dat ik zou hebben aangegeven te willen stoppen.

Het thema van de boekenweek is ‘Waanzin’. Ik wilde iets grappigs schrijven. Maar ik wilde ook schrijven over hoe ver mensen kunnen gaan als ze iets graag willen. Wat ze andere mensen kunnen aandoen en in hoeverre ze zichzelf voor schut durven zetten. Het resultaat kun je lezen op de website van ‘Nederland Schrijft’. Een platform dat wordt ondersteund door de Nederlandse bibliotheken. Als de jury mijn verhaal uitkiest als een van de beste drie, dan win ik een reis naar Ijsland met Ronald Giphart.
Nou heeft Nederland een heleboel schrijvers, dus de kans is klein. Maar ik zou het in ieder geval al erg leuk vinden als je mijn verhaal leest. Je kunt sterren toekennen bij de knop ‘recensie’. Daar kun je ook een reactie achterlaten. Dat hoeft niet ingewikkeld en lang te zijn en je hoeft verder ook geen gegevens in te vullen.
Ik heb zelf in een studentenhuis gewoond. Een tikkie van het verhaal is waar.

Lees het hier: Te gekke kamer
poppensmoel

“Met een ruk stond ik op en smashte dat geval in haar overdreven poppensmoel”

Hoe ver ga jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *