‘Je bent een watermeloen’.
Op de facebooksite van survley.com staan alleen maar testjes zoals ‘What kind of book are you?’ of ‘What street sign are you?’ en dus ‘What is your inner fruit flavor?’ Weet je dat die facebooksite meer dan 139.000 likes heeft? En een nog groter aantal die de afzonderlijke testjes maakt en die test voorziet van een duimpje. En die site is niet de enige…
Ik moet bekennen dat als ik voorbij zag komen op mijn nieuwspagina dat een facebookvriend een mythische trol was, ik toch even ging kijken wat ik dan zou zijn. Opgelucht haalde ik adem bij ‘You are a fairy’.
Waarom vinden mensen het zo fijn om ‘iets te zijn’? Hoe eenzijdig… Er staan een aantal zinnen die alleen maar positief op te vatten zijn over ‘jouw persoonlijkheid’. Deze tekst is een mooi verzinsel, gebaseerd op de antwoorden die jij op een zestal vragen hebt gekozen!
Maar geef nou toe, het is toch fijn om te lezen dat je ‘a fun person to hang out with’ bent en dat je niet hoeft te lezen: ‘Other people think that you are a grumpy old cat’.
Een watermeloen overigens is zowel afhankelijk als onafhankelijk. Je bent erg uniek, maar je kan heel goed opgaan in een groep. Je doet je eigen ding, maar je denkt altijd aan de mensen om je heen. Je creëert stabiliteit en veiligheid voor je naasten en als je iets beloofd hebt te doen, dan doe je dat ook.  
Serieus, ik denk erover om ‘Welk Rumme vriendje ben jij?’ te gaan opzetten en op mijn facebookpagina te plaatsen en zo meer likes te krijgen. Ook zo’n testje maken zodat mensen kunnen weten of ze een Lola Lieveheersbeestje, Olle Hommel, Bente Bijtje, Kirre Kever, Lilly Libelle of misschien wel Rumme Rups zelf zijn. Hoe leuk is dat? Ze hebben wel allemaal specifieke eigenschappen en helpen Rumme op hun eigen manier. Wie stemt voor?
Zo gek is het niet om jullie daaraan te onderwerpen, want personages uit een boek zijn vaak ook een mengeling van dat wat de auteur in zijn echte leven tegenkomt in een fantasie-jasje gestoken. Wees niet bang ik zal nooit een volledige persoonlijkheid of een hele probleemstelling van iemand in een verhaal gebruiken, maar eigenlijk is alles om je heen decor en een inspiratiebron.
Ik was gisteren bij een bijeenkomst van Judith Visser, waarbij we haar nieuwste boek Vreemden in de nacht gesigneerd mochten ontvangen. Ik vond het hartstikke leuk om daar wat schrijfvrienden te ontmoeten en natuurlijk Judith Visser zelf! (kleine voetnoot: ik deed toch mee aan dat schrijfproject waarbij Judith Visser hoofdstuk 1 had geschreven en de crowd daarna steeds een hoofdstuk mocht uploaden om kans te maken om opgenomen te worden in de novelle…? Nou, ik deed met hoofdstuk 8 voor het eerst mee en greep net mis, toen met hoofdstuk 9 nog een keer en werd tweede en bij hoofdstuk 10 werd ik eerste! Hartstikke leuk, ik heb dus een hoofdstuk in het boek Screenshot te pakken :))

Judith Visser
Maar gisteren werd Judith geïnterviewd en wij luisterden als publiek naar haar humoristische en eerlijke antwoorden. Ze liet ons weten dat wij eigenlijk allemaal personages zijn voor haar. Gauw streek ik mijn haar nog even goed en ging verzitten. Ook gaf ze ons tips om een saaie verjaardag toch leuk te maken. Is niet moeilijk, gewoon verzinnen wat elk persoon voor gek leven zou kunnen hebben. Thanks! Wat wel een opluchting was, is dat zelfs een schrijfster die het al helemaal heeft gemaakt en haar tiende boek presenteert, ook nog onzeker is over haar schrijfwerk. Ook zij stuurt haar verhaal naar proeflezers op met het gevoel dat ze best iets moois heeft neergezet en denkt daar dan weer heel anders over op het moment dat ze het weer terugkrijgt. Phew, blij is ze dan dat ze die eerste versie nog niet naar de uitgever had gestuurd. De uitgever gaf echter te kennen dat ze daar best wel doorheen kunnen kijken. Ze zien wel waar potentie in zit. Slik… hoe mooi zou het zijn als zo’n grote uitgeverij als Anthos in de toekomst door mijn werk heen kan kijken en zo’n oordeel velt. Ik tik nog dapper door aan mijn Young Adult roman.

Ik krijg nu net de proefdruk binnen van Rumme Rups! Heel gaaf om hem in mijn handen te hebben. Nog een maandje en we vieren een feestje 🙂 Als een echt Bente Bijtje! Oeps, shit nu verklap ik een test-uitslag 😉

Ps: Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat.

 

Je bent een watermeloen

10 gedachten over “Je bent een watermeloen

 • 22 april, 2014 om 21:24
  Permalink

  Wooow wat super dat je je Boek in handen hebt, gefeliciteerd , wij kunnen zijn ook heel erg benieuwd, en ook wel wel dier ik zou zijn 😉

  Beantwoorden
 • 22 april, 2014 om 21:23
  Permalink

  Hi mir , ohhh wat een leuk idee, ja ben benieuwd wat ik zou zijn;) en wat gaaf je boek in handen hebben , gefeliciteerd , wij zijn ook erg benieuwd;) xxx

  Beantwoorden
 • 21 april, 2014 om 15:07
  Permalink

  Ja, doen zo’n testje! Ik ben heel benieuwd op wie ik lijk, om straks te vergelijken als ik het boek in mn handen heb om voor te lezen 🙂

  Beantwoorden
  • 22 april, 2014 om 18:03
   Permalink

   Ik begin er ook zin in te krijgen… Geen idee hoe zoiets te maken en hoe tijdrovend dat is.

   Beantwoorden
 • 21 april, 2014 om 15:07
  Permalink

  Nieuwsgierigheid zit in de aard van de mens… hoe dom die testen ook zijn. En negen van de tien keer klopt het ook nog niet eens. Wel eens een test voor de tweede keer gedaan? Met andere antwoorden? Juist. Dan komt er alsnog die watermeloen uit… of druif. Of appel. Of whatever.

  Beantwoorden
 • 21 april, 2014 om 10:47
  Permalink

  Ik denk eigenlijk dat ik het meest op Rumme lijk…. Beren op de weg…. Maar als ik weet welk personage mijn familieleden en vrienden zijn kan ik ze opzoeken en tips krijgen, net als Rumme. Ik ben wel benieuwd naar de test ;).

  Beantwoorden
 • 20 april, 2014 om 09:23
  Permalink

  Vandaar dat je altijd zo gek was op watermeloen. ; )
  Leuk stukje Mirjam. En leuk plan om testje te maken voor Rumme vriendjes.

  Beantwoorden
 • 20 april, 2014 om 09:20
  Permalink

  Gelijk heb je in verband met die testjes. Ik doe ze zelf niet allemaal, alleen degene die mij persoonlijk echt aanspreken; over boeken, fantasiefiguren, … Wat mijn fruitsmaak is vind ik niet boeiend. Maar ik wil best eens weten bij welk personage ik aansluit uit jouw Rumme Rups 😉
  Iedereen heeft een mogelijk personage voor een boek in zich. De wereld is één groot theaterstuk, waarin iedereen zijn rol speelt en als schrijver pik je er het personage uit dat je op dat moment kunt gebruiken in je boek.
  Fijn om te lezen 🙂

  Beantwoorden
 • 19 april, 2014 om 20:41
  Permalink

  Het was zeker een hele interessante en leuke middag gisteren. Ik vond het ook leuk om bekende gezichten gezien te hebben, en natuurlijk de wonderschone Judith Visser 🙂 wat is zijn down to earth 🙂

  Beantwoorden
  • 20 april, 2014 om 09:27
   Permalink

   Haha, ja fijn zo iemand hè, Dennis.
   Victoria en Hilde ik begin ook benieuwd te raken op welk Rumme- vriendje jullie lijken 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *